Wonen

SVL wil dat iedereen in Leiden een passende en betaalbare woning kan vinden, en stelt daarom dat het woningtekort en de kamernood daadkrachtig moeten worden aangepakt. We pleiten voor meer studentenhuisvesting, herziening van het verkameringsbeleid, bescherming van huurders en het tegengaan van speculatie door investeerders.
Wonen en huisvesting

SVL wil dat iedereen een passende woning kan vinden. Een woning die aansluit op de behoeften van de bewoner. Leidenaren, jong en oud, ervaren echter steeds meer moeite met het vinden van een goede en betaalbare woning. Ongeacht of iemand wil huren of kopen; leefbaar en betaalbaar wonen is een basisvoorwaarde voor een samenleving die klaar is voor de toekomst. Vooral jongeren ervaren door de schaarste aan woningen veel woonstress.

SVL vindt het belangrijk dat studenten kunnen wonen in de stad waar ze studeren. Daarom vindt SVL het zorgelijk dat het kamertekort oploopt in Leiden. De afgelopen jaren is er onvoldoende gedaan om oplossingen te vinden voor de grote vraag naar woonruimte onder jongeren en studenten. Het strenge verkameringsbeleid –en meer recent de complete verkameringsstop– heeft er voor gezorgd dat het tekort nog verder is toegenomen. SVL wil dat het tekort aan studentenwoningen binnen de volgende raadsperiode wordt opgelost.

Er moet dus meer studentenhuisvesting verzorgd worden. Daarom moet het verkameringsbeleid opnieuw ter discussie gesteld worden. Er zal onderzocht moeten worden of bestaande panden verbouwd kunnen worden tot studentenhuisvesting. Ook wil SVL dat er gekeken wordt of er een plek is om weer een internationale campus op te richten, zodat ook de schrijnende woningnood onder internationale studenten een halt toegeroepen wordt.
SVL maakt zich zorgen over de trend dat er in Leiden veel studentenwoningen met gemeenschappelijke ruimtes verdwijnen. Het vorige college en wooncorporaties hebben vanuit financieel oogmerk veelal ingezet op de bouw van studio’s. Onder veel studenten leeft echter de behoefte om samen met andere studenten te leven. Dit is bevorderlijk voor de sociale ontwikkeling en gezondheid van studenten. SVL wil dat studenten zelf kunnen kiezen voor hun woonvorm. Hierom pleit SVL voor de bouw van meer studentenhuizen met gemeenschappelijke ruimtes naast studio’s.
Het huidige beleid voor studentenwoningen in de binnenstad komt neer op een uitsterfbeleid. Voor de oudste universiteitsstad van Nederland is dat kwalijk. Het verkameringsbeleid moet daarom opnieuw naar de tekentafel.

SVL wil dat het verkameren van Leidse panden die daarvoor geschikt weer mogelijk wordt. Het verkameringsbeleid van 2019 heeft studenten buitengewoon hard geraakt. SVL wil dat studenten die op straat zijn komen te staan van de gemeente excuses en compensatie voor gemaakte juridische kosten ontvangen.
De woningmarkt in Leiden is krap. Dat maakt dat het in Leiden te makkelijk is voor verhuurders om misbruik te maken van hun machtspositie. Het vragen van sleutelgeld en opstart- of bemiddelingskosten gebeurt erg vaak. Huurders geven hier door de grote druk vaak gehoor aan. Ook zaken als achterstallig onderhoud, diensten die in het contract staan die niet geleverd worden en zelfs intimidatie komen te vaak voor. Het Leidse huurteam moet de middelen krijgen om dit effectief aan te pakken. Daarnaast is het zaak dat er vanuit de gemeente en de onderwijsinstellingen meer voorlichting gegeven wordt over de rechten die men als huurder heeft.
SVL begrijpt dat er opgetreden wordt bij overlast rondom studentenhuizen en -complexen. SVL vindt echter dat de maatregelen die genomen worden vaak te zwaar zijn. Het is niet acceptabel dat balkons van bepaalde complexen worden afgesloten, corporaties hospiteerrecht intrekken of dat via het gele en rode kaartsysteem huizen kunnen worden opgeheven. Het terugdringen van overlast moet in samenspraak gebeuren in plaats van opgelegd worden van bovenaf. SVL wil dat er haalbare afspraken komen, zodat de stad voor iedereen leefbaar blijft.
SVL vindt het belangrijk dat iedereen een goede woning kan vinden. Daarom is SVL blij met de bestaande quota voor de bouw van zowel sociale huurwoningen als huurwoningen in het middensegment. Toch zijn koopwoningen voor veel starters nog een onbereikbare luxe. SVL wil duidelijkere regels voor in de toekomst te bouwen koophuizen. Dat betekent dat we niet alles aan de markt overlaten als er nieuwe projecten worden voorgesteld. Onderzocht zou moeten worden of quota en maximumprijzen haalbaar zijn. Zo wil SVL garanderen dat ook de verpleegster of de docent nog in de stad waar hij of zij werkt een huis kan kopen.

Naast een voldoende voorraad aan starterswoningen moet er ook worden ingezet op goede woningen voor ouderen, zodat ‘empty nesters’ die nu eengezinswoning bewonen door kunnen stromen naar een passende woning. Op deze manier zorgen we ervoor dat jonge gezinnen kunnen doorstromen naar een passende woning.
Het opkopen van goedkope appartementen voor doorverhuur ontwricht de Leidse woningmarkt. Appartementen die geschikt zijn voor starters worden door investeerders met meer kapitaal voor de neus van de starter weggekaapt en voor de hoofdprijs verhuurd. SVL vindt dat er gekeken moet worden naar de effectiviteit van een woonplicht voor appartementen tot en met twee slaapkamers. Voor verhuur van woningen met drie of meer slaapkamers moet ruimte blijven.
Leiden is tot haar gemeentegrenzen al flink volgebouwd. Op plekken waar dat kan zullen we dus slimmer moeten bouwen om aan de vraag naar woningen te kunnen voldoen. Leiden is een grote stad en bij een grote stad hoort hoogbouw. Hoogbouw is een onmisbare stap in het oplossen van het woningtekort in Leiden. Dit mag echter niet ten koste gaan van het historische karakter van de stad.
SVL wil dat Leiden in 2050 klimaatneutraal is. Om dit te bereiken, zal iedereen zijn steentje bij moeten dragen. Daarom wil SVL maatwerk leveren bij het verduurzamen van woningen. De gemeente moet kunnen kijken wat er nodig is om een woning duurzaam te maken. SVL wil verhuurders actief gaan aanmoedigen hun panden te verduurzamen. Nu gebeurt dit voornamelijk bij koopwoningen. Naast een rol voor de eigenaar ziet SVL hier ook een rol voor de huurder. De gemeente moet huurders en verhuurders in hun initiatieven ondersteunen. De lasten dienen niet enkel bij de bewoner te liggen.

Meer standpunten