Verkeer, veiligheid en omgeving

De historische binnenstad van Leiden is niet gebouwd op de hoeveelheid verkeer die ze op een dag te verwerken krijgt. Dit leidt tot overlast en onveilige situaties. SVL wil haast maken met de plannen die de gemeente al heeft liggen. De binnenstad moet autoluw worden. Gevaarlijke kruispunten, zoals aan beide uiteinden van de Breestraat, moeten worden aangepakt.
Groene stad
SVL wil zich inzetten voor meer groen in Leiden. Het uitbreiden van groene gebieden in de stad om te wandelen en te recreëren is daarom van groot belang. De totstandkoming van het Singelpark is een prestatie van jewelste. SVL wil dat die ambitie wordt doorgezet. De kades langs Leidens mooiste grachten, zoals de Herengracht en het Rapenburg, zijn niet bedoeld als parkeerplaats. SVL streeft naar het inrichten van de ruimte langs zulke grachten tot groene publieke buitenruimten die de hele stad tot dienst zijn. Ook de Leidse Breestraat krijgt niet de behandeling die het verdient. SVL wil onderzoeken hoe deze straat van gevaarlijke verkeerscorridor getransformeerd kan worden tot de sociale levensader van Leiden, met minder bussen, maar juist meer ruimte voor groen en voetgangers.
Autogebruik in de Leidse binnenstad moet worden ontmoedigd. SVL wil daarom inzetten op de uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen aan de randen van de binnenstad en het aantal (ondergrondse) parkeergarages. Zo zorgen we ervoor dat automobilisten te voet de binnenstad kunnen betreden. Daarnaast moet ook het aantal P+R-transferia worden uitgebreid. Leiden moet als stad van kennis en wetenschap goed bereikbaar zijn, maar automobilisten die van buiten komen moet ook de mogelijkheid geboden worden makkelijk met het openbaar vervoer hun eindbestemming te bereiken.
Leiden is een fietsstad en dat wil SVL graag zo houden. Het is van belang dat de fietsinfrastructuur daarom wordt uitgebreid. Zo is het ongebreideld parkeren van fietsen in Leiden een probleem. SVL wil onderzoeken of het openen van openluchtfietsparkeerplaatsen of het uitbreiden van de ondergrondse fietsenstallingen een oplossing kan bieden. Ook moeten sommige autoparkeerplaatsen aan de historische grachten wijken voor bijvoorbeeld fietsparkeerplaatsen, om zo meer ruimte te geven aan de fietser en voetganger.
De situatie rondom het busverkeer in Leiden is chaotisch. SVL vindt dat er te veel buslijnen door de binnenstad lopen, terwijl dat niet hoeft. Menig Leidenaar vraagt zich af waarom de bus van het Centraal Station naar Zoetermeer over de Breestraat moet rijden. SVL wil met het oog op de veiligheid en leefbaarheid streekbusverkeer zo veel mogelijk uit de Leidse binnenstad weren. Er moet onderzocht worden hoe het openbaar vervoer in de stad behouden kan blijven zonder overbodig busverkeer door de binnenstad te sturen. SVL staat ook voor duurzaamheid en pleit daarom voor alleen nog elektrische bussen in de stad.
In woonwijken wil SVL meer ruimte geven aan initiatieven van de bewoners. De bewoners weten wat in hun wijk de knelpunten zijn, maar voelen zich vaak niet gehoord door de gemeente. De leefbaarheid van de buurt moet gemakkelijker door de bewoners aan te kaarten zijn.
In de binnenstad en daaromheen kan een optrekkende motor al snel honderden mensen uit hun slaap houden. In Rotterdam wordt op dit moment geëxperimenteerd met het flitsen op basis van geluidsoverlast in decibel. SVL vindt dat ook in Leiden een dergelijk experiment opgezet zou moeten worden.
SVL is van mening dat de wachtlijst voor een ligplaats in Leiden versneld weggewerkt kan worden. Hiervoor wil SVL kijken naar mogelijkheden voor nieuwe ligplaatsen, de kades efficiënter gebruiken en kritisch kijken naar de aanvragen op de huidige wachtlijst. Hiernaast dient de gemeente te blijven handhaven op wrakken en zwerfboten.
SVL vindt dat er meer openbare wc’s moeten komen in het centrum van Leiden, met name op plekken waar het ‘s nachts druk kan zijn. Daarom wil SVL bijvoorbeeld de openbare wc’s op de Aalmarkt terug en op zoek naar nieuwe locaties waar dit soort units ook geplaatst zouden kunnen worden. Bij plaatsing van dit soort wc’s zou er een evenredige verdeling moeten zijn tussen mannen- en vrouwenvoorzieningen.
Voor veel mensen voelt en is Leiden niet altijd even veilig. Zo ook voor studenten. Voorbeelden hiervan zijn herhaaldelijke geweldsincidenten en zedendelicten in en rond de binnenstad. SVL hecht er waarde aan dat iedereen zich, ook ‘s nachts, veilig voelt op straat. Hierom wil SVL graag een bredere inzet van politie en handhaving. Ook is straatverlichting in nu nog donkere steegjes en cameratoezicht van groot belang voor zowel preventie- als opsporingsdoeleinden.
SVL constateert dat veel studenten in panden wonen waarvan de brandveiligheid te wensen overlaat. In veel gevallen zijn zij zich daar niet van bewust. Maatregelen ter preventie en bestrijding dienen ondersteund te worden. SVL ziet op dit punt graag een samenwerking tussen experts en studentenorganisaties zoals de MASCQ-verenigingen en de PKvV.

Meer standpunten