Kennis en onderwijs

Leiden is sinds jaar en dag dé kennisstad van Nederland. Voor SVL is het van belang dat onderwijs voor iedereen toegankelijk is en dat iedereen het onderwijs kan verlaten met een diploma. Voor ons is het daarom belangrijk dat de kwaliteit van het onderwijs hoog blijft en op een duurzame manier wordt gehuisvest.
Schoolomgeving
Een veilige omgeving is van groot belang rondom scholen. SVL wil dat elk kind veilig naar school kan gaan en wil daarom de verkeerssituatie rond alle 34 Leidse scholen in de gaten houden en verbeteren waar dat nodig is. Het is voor kinderen ook van belang om in een groene omgeving op te groeien. Daarom zet SVL zich in voor groenere schoolpleinen.
De Universiteit Leiden is de oudste onderwijsinstelling van het land. Al meer dan 400 jaar staat het universitaire onderwijs hoog in het vaandel in Leiden. In de afgelopen jaren is het aantal studenten aan de universiteit flink gestegen. De groei van de universiteit is goed voor de stad en daarom moet er ruimte zijn voor de universiteit om uit te kunnen breiden. Om delen van de universiteit voor Leiden te behouden en te voorkomen dat deze verplaatsen naar Den Haag moet gewerkt blijven worden aan een gunstig klimaat voor de universiteit.
Het project om de Humanities Campus uit te breiden lijkt voorlopig van de baan. SVL is van mening dat actief gezocht moet worden naar alternatieven binnen Leiden. De Humanities Campus is een essentieel project voor het behouden van deze faculteit in Leiden. Samen met de Universiteit moet actief worden gezocht naar een alternatieve locatie of een alternatief bouwplan.
De Universiteit Leiden heeft de ambitie om het Leiden Law Park te ontwikkelen. SVL ondersteunt deze ontwikkeling. SVL zou graag zien dat de plannen rondom het Leiden Law Park zo snel mogelijk doorgang kunnen vinden, aangezien het Leiden als kennisstad ten goede komt. Bovendien zou het een belangrijke economische impuls kunnen bieden als nieuwe bedrijven zich komen vestigen in Leiden.
Voor de hogeschool en haar studenten ziet SVL kansen voor een centralere rol in Leiden. Als kennisinstelling heeft de hogeschool veel toegevoegde waarde voor de stad en het openbaar bestuur die beter benut kan worden. SVL wil dat de gemeente zich inzet voor voldoende stageplaatsen voor HBO-studenten en daarbij ook toewerkt naar fatsoenlijke stagevergoedingen voor deze studenten. Nog te vaak krijgen HBO-studenten een lage of geen stagevergoeding terwijl hun medestudenten op de Universiteit deze wel krijgen. Ook moet de gemeente zich sterk maken voor voldoende ruimte en faciliteiten voor onderwijs. SVL wil een einde maken aan het ruimtegebrek.
MBO-studenten zullen straks de mensen zijn die onze economie draaiende houden. Toch worden deze studenten nog wel eens vergeten. SVL wil dat ook het MBO een meer centrale rol krijgt in Leiden. Door de coronacrisis kunnen veel MBO-studenten geen stage vinden en lopen daardoor een achterstand op. Daarom wil SVL dat de gemeente een actieve rol gaat spelen in het faciliteren van stageplekken voor MBO-studenten. De gemeente kan hierbij de link zijn tussen het lokale bedrijfsleven en het onderwijs. De stappen die hier al zijn gezet door het vorige college moeten daarom worden voortgezet. Zo worden MBO-studenten opgeleid om onderdeel te worden van het bedrijfsleven in de Leidse regio.
De mentale gezondheid van alle studenten in Leiden heeft het zwaar te verduren gehad dankzij de gevolgen van de coronacrisis. Daarom wil SVL dat de gemeente zich beter en meer gaat inzetten voor het bevorderen van de mentale gezondheid van jongeren. Hiervoor zijn door studentenraden van de onderwijsinstellingen, grote verenigingen, de PKvV en vele andere organisaties al voorstellen over gedaan. SVL vindt dat de gemeente met deze voorstellen serieus aan de slag moet.

Meer standpunten