Cultuur, horeca en studentenleven

Leiden is de stad van Rembrandt, de stad van kennis en cultuur en de bekendste studentenstad van Nederland. De gemeente heeft de taak om die identiteit te stimuleren. SVL wil daarom inzetten op een breed cultureel aanbod, soepelere horecaregels en ruimte voor het studentenleven.
Cultuurkaart voor jongeren
De huidige Cultuurkaart is niet voor iedere student beschikbaar. Zo is de kaart bijvoorbeeld niet beschikbaar voor MBO’ers. Ook is het aanbod te beperkt. SVL wil hier verandering in brengen door het aanbod uit te breiden en de doelgroep te vergroten. Alle jongeren die in Leiden wonen en/of studeren moeten tegen een laag tarief gebruik kunnen maken van het cultuuraanbod dat de stad biedt. Jongeren moeten deze kaart voor een vast bedrag per jaar kunnen aanschaffen en hiermee naar bijvoorbeeld het theater, de Stadsgehoorzaal of de vele Leidse musea kunnen gaan.
Cultuur in en uit Leiden moet voor iedereen toegankelijk zijn. Helaas is dit nu niet voldoende het geval. De gemeente moet zich bijvoorbeeld inzetten voor meer cultuur op scholen. Het moet voor iedereen mogelijk zijn laagdrempelig te genieten van het Leidse cultuuraanbod. Daarbij moet ook kritisch worden gekeken naar subsidies voor grote musea en meer stimulans komen voor kleinschaligere culturele activiteiten.
SVL vindt dat er in Leiden ruimte is voor een grote, moderne bibliotheek en cultuurcentrum op één centrale plek. Het oude V&D-pand zou hiervoor de ideale en natuurlijke locatie zijn, in het hart van de stad. De locatie biedt genoeg ruimte voor de collectie van de bibliotheek, een cultureel café en ruimtes waar onderwijs- en cultuurzaaltjes kunnen worden ingericht.
De laatste jaren is het aantal studenten in Leiden flink toegenomen. Daarmee is ook het aantal leden van studentenverenigingen en andere studentenverbanden fors toegenomen. Studentenverenigingen en studentensportverenigingen die vanwege toegenomen ledenaantal willen uitbreiden moeten hier versneld ruimte voor krijgen.
Festivals zijn goed voor de stad. Ze zorgen voor een bruisende sfeer en trekken mensen van buiten de stad aan. Festivals leveren niet alleen zelf geld op, ze hebben ook een gunstig effect voor de plaatselijke horeca. Een voorbeeld hiervan is het festival rond Leidens Ontzet. SVL is dan ook van mening dat er in de stad ook voor nieuwe festivals ruimte moet zijn.
Leiden heeft een groot horeca-aanbod verspreid over de stad. De horecasector is daarbij een van de economische pijlers van de stad. De geschatte omzet voor 2020 lag op maar liefst 120 miljoen euro. De belangrijkste bijdragen aan deze omzet kwamen van dagtoeristen en studenten. SVL wil dat de Leidse horeca de ruimte krijgt om de komende jaren te groeien.
De horeca is een van de economische pijlers van de stad Leiden én is een van de zaken die de stad zo aantrekkelijk maken. De gemeente moet daarom dienend optreden naar de ondernemers, niet beperkend. De communicatie tussen de gemeente en de horecaondernemers loopt niet altijd soepel en ook bij handhaving van het horecabeleid gaat er veel mis. SVL vindt dat de gemeente vaker en helderder richting deze ondernemers moet communiceren en hen ook een stem moet geven naar de gemeente toe. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door het inzetten van een ombudsman.
Uitgekookt horecabeleid moet niet op de letter worden nageleefd. Wat SVL betreft moet de gemeente in overleg met ondernemers die een zaak willen openen of willen uitbreiden. Er moet dus ruimte zijn voor maatwerk als een café bijvoorbeeld zijn terras uit wil breiden.
SVL wil zo snel mogelijk af van de één-uur-regel die nu geldt als gemeentelijk deurbeleid voor de Leidse horecagelegenheden. SVL vindt dit niet meer van deze tijd. Meer keuzevrijheid voor de horecaondernemer is belangrijk. Ondernemers moeten zelf mogen bepalen tot welke tijd zij hun klanten binnen laten en tot hoe laat zij open blijven. Hierbij moeten horecagelegenheden de ruimte krijgen en gestimuleerd worden overlast voor omwonenden zelf tegen te gaan.
Leiden heeft een groot aanbod cafés met ieder een eigen unieke identiteit. Clubs of discotheken ontbreken echter in de stad op dit moment. SVL wil dat er onderzocht wordt of er in de binnenstad plek is voor zulke uitgaansgelegenheden. Eventueel kan daarbij gekeken worden naar een gebied waar zulke gelegenheden samen geclusterd kunnen worden. SVL wil ook dat de Wibar een vaste locatie krijgt in Leiden.

Meer standpunten