Bestuurlijke vernieuwing

De laatste jaren is er gebrek aan participatie tussen Leidenaren en de lokale politiek. De gevestigde politiek maakt beleid over Leiden en niet met Leiden. Veel Leidenaren voelen zich niet gehoord. Ook de belangen en de toekomst van jongeren worden wat SVL betreft niet genoeg meegewogen in de besluitvorming. Daarom wil SVL met nieuwe ideeën zorgen dat de participatie van Leidenaren verbeterd wordt.
Burgerraden
Veel bewoners van Leiden herkennen zich niet in het stadsbestuur en voelen zich niet gehoord in de lokale politiek. Dit is volgens SVL een groot probleem waarvoor een goede pragmatische oplossing gezocht moet worden. Volgens SVL zou een proef met een burgerraad gedurende de komende raadsperiode een goede stap zijn richting een nieuwe bestuursvorm. Een burgerraad zou een dwarsdoorsnede van de stad vertegenwoordigen en gekozen worden via loting. Dergelijke raden hebben in het buitenland al tot positieve resultaten geleid. Tegenover deelname moet een vergoeding staan, zodat er voor niemand een drempel is tot deelname.
Het gebrek aan vertegenwoordiging van jongeren en studenten in de gemeenteraad is volgens SVL een groot probleem. Dat terwijl jongeren en studenten een aanzienlijk deel van de bevolking uitmaken: bijna een kwart van de Leidenaren is tussen de 18 en 26. Dat getal zal de komende jaren naar verwachting alleen maar stijgen. Op de universiteit, hogeschool en het mbo zijn al jaren studentenraden actief die een goed beeld hebben van wat er onder deze leeftijdsgroep en op deze onderwijsinstellingen speelt. Daarom wil SVL voorstellen dat deze raden een permanente adviserende functie richting het gemeentebestuur krijgen in zaken die studenten en jongeren aangaan.
Een vaak gehoorde klacht is dat het college in Leiden niet goed zou luisteren naar adviezen en wensen die geuit worden door de buurtverenigingen. Studenten voor Leiden betreurt dat acht buurtverenigingen tijdelijk het contact met het college hebben verbroken de afgelopen periode en wil samen met deze lokale verenigingen op zoek naar een oplossing. Deze verenigingen spelen een centrale rol als het gaat om informatie over wat er in de wijk speelt. Volgens SVL zouden er vaste periodieke overlegmomenten moeten komen tussen het college en de vertegenwoordigers van deze verenigingen. Het is volgens SVL wel van belang dat deze verenigingen dan een bepaalde mate van vertegenwoordiging hebben binnen de buurt of wijk. Verder zouden de adviezen gegeven door de buurtverenigingen eens in het jaar geëvalueerd moeten worden in de gemeenteraad om te kijken hoe het college met deze adviezen omgaat.
Elke vier jaar wordt er een nieuwe gemeenteraad verkozen. Leidenaren stemmen dan op een partij en persoon en wat SVL betreft komt daar een extra stembiljet bij. Dit extra stembiljet heeft de vraag “welk thema is voor u het belangrijkste deze verkiezingen?” zodat de Leidenaar de nieuw verkozen raad meteen een richting geeft. Zo dragen alle inwoners bij aan een nieuwe bestuurscultuur.
Het referendum is een goed instrument voor inwoners om hun inspraak te laten horen in de stad. Het recente referendum over het Roomburgerpark is daar een voorbeeld van. SVL is voorstander van het lokale referendum en wil deze mogelijkheid ook behouden. Voor SVL is het erg belangrijk dat de juiste informatie wordt voorzien tijdens de verkiezingstijd rondom het referendum. Zo moet er budget komen voor het factchecken van beide kanten door bijvoorbeeld de lokale media.
Goed functionerende lokale media zijn van essentieel belang voor een eerlijk en open lokaal bestuur. Daarom moet de financiering voor het Leids Mediafonds wat ons betreft structureel worden. Daarnaast zou er gestuurd moeten worden op meer deelname van en samenwerking met buurgemeenten om onze lokale media te ondersteunen.
SVL wil sturen op een open en toegankelijke overheid. Dat betekent inzetten op digitalisering maar tegelijkertijd ook toegankelijk blijven voor de bewoners die daar nog niet klaar voor zijn. Fysieke loketten en ondersteuning bij het gemeentehuis moeten daarom altijd blijven. In het contact met de gemeente moet een bureaucratische werkwijze zoveel mogelijk vermeden worden en de regel- en proceduredruk verlaagd worden. Zo creëren we een gemeente die voor iedereen toegankelijk is en waar iedereen zich in herkent.

Meer standpunten