Duurzaamheid

Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Duurzaamheidsbeleid moet niet als een bijzaak gezien worden, maar als kernonderdeel van het gemeentelijk takenpakket. Leiden moet als kennisstad het voortouw nemen in de energietransitie en de verantwoordelijkheid nemen om onze stad bewoonbaar te houden.
Zonnepanelen
Leiden heeft de doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te zijn. SVL steunt dit doel volledig. SVL vindt dat een aantal maatregelen noodzakelijkerwijs genomen moeten worden om dit doel te halen. Steeds meer Leidenaren verduurzamen hun woning. De gemeente moet dit blijven ondersteunen. De ambitie van SVL is op zo veel mogelijk geschikte daken in Leiden zonnepanelen te plaatsen.
Het isoleren van woningen en het plaatsen van warmtepompen en zonneboilers zijn goede stappen richting een klimaatneutraal Leiden. Toch ondervinden bewoners die hun huis willen verduurzamen soms nog problemen. SVL wil dat het makkelijker wordt om dit soort projecten te ondernemen. Het aanstellen van de wijkambassadeurs is een goed initiatief geweest. SVL wil daarnaast één gemeentelijk duurzaamheidsloket realiseren, naast de bestaande wijkambassadeurs. Hier kunnen bewoners op één centraal punt advies inwinnen en zaken als vergunningen regelen. Ook moeten de regels rondom het plaatsen van dubbel glas in gemeentelijke monumentale panden op de schop. Wonen in een monument moet en kan duurzamer. Er moet dus meer studentenhuisvesting verzorgd worden. Daarom moet het verkameringsbeleid opnieuw ter discussie gesteld worden. Er zal onderzocht moeten worden of bestaande panden verbouwd kunnen worden tot studentenhuisvesting. Ook wil SVL dat er gekeken wordt of er een plek is om weer een internationale campus op te richten, zodat ook de schrijnende woningnood onder internationale studenten een halt toegeroepen wordt.
Leiden is een karakteristieke stad met veel monumentale panden. SVL vindt dat ook oude panden mee moeten met hun tijd om zo de stad te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarom moeten monumentale panden in Leiden versneld kunnen verduurzamen, dat betekent meer dubbel glas, betere isolatie en zonnepanelen. De gemeente moet hierin een leidende en faciliterende rol nemen.
Afvalscheiding is een makkelijke en effectieve manier om duurzamer met afval om te gaan. Op veel plekken in Leiden wordt nu nauwelijks aan afvalscheiding gedaan. GFT en plastic worden hier gewoon bij het restafval gegooid, waardoor dit moeilijk te recyclen is. Nascheiden is hiervoor niet de oplossing. Bronscheiding is de meest effectieve en goedkope manier om afval te scheiden. Daarnaast zorgt het ook voor bewustwording van de burger zelf. SVL wil dat de gemeente ervoor zorgt dat het scheiden van plastic en GFT ook in de binnenstad mogelijk wordt.
Leiden werkt op regionaal niveau goed samen met andere gemeenten. Aangezien de zogenaamde Warmtelinq waarschijnlijk geen doorgang vindt, is het noodzakelijk dat Leiden op zoek gaat naar alternatieven. Ook op het gebied van het ontwikkelen van een duurzame infrastructuur en het bouwen van windmolens is regionale samenwerking noodzakelijk. SVL wil meer samenwerken met omliggende gemeentes in het realiseren van nieuwe zonnevelden en/of windmolenparken.
Een groener Leiden is goed voor de leefkwaliteit van de inwoners en noodzakelijk voor een gezonde biodiversiteit in de stad. In de zomer is hittestress een groot probleem in een versteende stad als Leiden. Het is dan oncomfortabel om in de binnenstad te zijn, ook omdat uitlaatgassen van auto’s langer blijven hangen. SVL wil graag dat de binnenstad van Leiden autoluw wordt en de vergroening van de stad stimuleren. Zo wil SVL dat de parkeerplaatsen rond de Leidse grachten plaatsmaken voor groen en dat de Breestraat wordt getransformeerd tot een groene publieke buitenruimte.
SVL vindt het belangrijk dat iedereen een goede woning kan vinden. Daarom is SVL blij met de bestaande quota voor de bouw van zowel sociale huurwoningen als huurwoningen in het middensegment. Toch zijn koopwoningen voor veel starters nog een onbereikbare luxe. SVL wil duidelijkere regels voor in de toekomst te bouwen koophuizen. Dat betekent dat we niet alles aan de markt overlaten als er nieuwe projecten worden voorgesteld. Onderzocht zou moeten worden of quota en maximumprijzen haalbaar zijn. Zo wil SVL garanderen dat ook de verpleegster of de docent nog in de stad waar hij of zij werkt een huis kan kopen.

Naast een voldoende voorraad aan starterswoningen moet er ook worden ingezet op goede woningen voor ouderen, zodat ‘empty nesters’ die nu eengezinswoning bewonen door kunnen stromen naar een passende woning. Op deze manier zorgen we ervoor dat jonge gezinnen kunnen doorstromen naar een passende woning.
Door subsidies voor groene daken te verhogen, kan de gemeente haar inwoners meer stimuleren mee te werken aan de vergroening van de stad. De biodiversiteit in stedelijk gebied neemt af. Dit tij moet gekeerd worden. SVL wil dat onder andere bewerkstelligd wordt door gras minder vaak te maaien en te zorgen voor meer diversiteit in de aanplanting. Daarnaast wil SVL het gebruik van hagen in plaats van schuttingen of muren stimuleren. Hagen zijn voor zowel vogels als bijen een thuis en ze dragen bij aan een leefbaar karakter van woonwijken.
SVL hecht veel waarde aan groen. De stedelijke omgeving en het gebied direct daaromheen moet daarom zoveel mogelijk vergroenen. SVL is van mening dat een stad als Leiden bij moet dragen aan de landelijke doelstelling om meer hectare bos en groen te realiseren. Daarom is SVL tegen het bebouwen en voor het bebossen van de Oostvlietpolder. De hele Oostvlietpolder zou moeten veranderen in een groot, bebost recreatiegebied, in gelijke lijn met polderpark Cronesteyn. De weidegrond moet dus plaatsmaken voor beplanting met bomen en struiken, zodat er een Leids bos ontstaat waar ook wandelaars en fietsers gebruik van kunnen maken en het klimaat mee geholpen wordt.

Meer standpunten